Buty ze skóry licowej i nubuku – impregnacja tłuszczowa

Podróżowanie z Psem Polska i Europa
9 maja 2018
wabiki myśliwskie udane polowanie
Dlaczego warto mieć na wyposażeniu wabiki zapachowe?
25 maja 2018

Buty ze skóry licowej i nubuku – impregnacja tłuszczowa

Buty wykonane ze skóry licowej bądź nubuku potrzebują dobrego natłuszczenia.
Dzięki temu but będzie dobrze chronił stopę przed niechcianym przemoczeniem.
Pamiętać musimy o tym iż buty z dwoiny, zamszu czy weluru nie nadają się do tego typu impregnacji.

Aby wykonać kilkuetapową impregnacje tłuszczową potrzebujemy :
– terpentyna,
– olej do skór,
– tłuszcz do skór,
– pasta woskowo żywiczna.

Sprawdzone środki do pielęgnacji obuwia zakupisz w naszym sklepie.

Instrukcja impregnacji:

1. Czyszczenie skóry:

Buty musimy dobrze oczyścić i wysuszyć.
Najpierw myjemy buty najlepiej w letniej wodzie bez użycia środków chemicznych – SAMA WODA.
Buty suszymy w temperaturze pokojowej – nigdy na grzejnikach i piecach. Zbyt wysoka temperatura przesuszy i zniszczy skórę.
Jeżeli impregnujemy buty nowe ten zabieg wystarczy. Jeżeli używamy botów już jakiś czas i były impregnowane wcześniej, musimy pozbyć się starego środka.
Idealnie do tego zabiegu sprawdzi się terpentyna.
Nasączamy nią szmatkę i czyścimy starą pastę osadzoną na skórze. Pamiętaj aby zmieniać szmatki – chcemy buta porządnie wyczyścić a nie rozmazywać stary środek na jego powierzchni 😉
Czyszczenie to zalecam robić na zewnątrz aby nie przytruć się oparami rozpuszczalnika.

2. Olejowanie:

Pamiętaj jednak że but po olejowaniu zmieni odcień na ciemniejszy, dzieje się to przede wszystkim z nubukowymi butami. But nigdy nie powróci do starego odcienia!

Olej rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni buta i pozostawiamy na kilkanaście godzin.
Jeżeli zauważymy że but jest nadal suchy powtarzamy czynność. Czasami wystarczy raz olejować buty, zdarza się że zabieg ten będzie trzeba powtórzyć kilka razy.
Dobrze jest zostawić buty na 24h przed przystąpieniem do kolejnego etapu.

3. Natłuszczanie:

Podobnie jak przy olejowaniu tłuszcz nakładamy na całej powierzchni.
Tłuszcz można podgrzać by był rzadszy i nakładać szmatką lub gąbeczką lub nakładać palcami, a temperatura naszych dłoni delikatnie rozpuści tłuszcz. Tą czynność również w razie potrzeby powtarzamy. Najwięcej uwagi poświęć miejscom szczególnie narażonym na przeciekanie takim jak szwy, klejenia, zgięcia. Buty znowu odstawiamy na 24 h.

4. Pastowanie:

Nakładamy bardzo starannie pastę żywiczną.

Podobnie jak przy natłuszczaniu, najwięcej uwagi poświęcamy szwom i zgięciom.
Najlepiej etap ten wykonywać szczotką z naturalnym włosiem.

Pielęgnacja zaimpregnowanych butów.

Lekko zabrudzone buty często wystarczy przemyć delikatnie letnią wodą która nie naruszy impregnatu.
Jeżeli obawiamy się że warstwa pasty mogła zacząć „schodzić” nakładamy niewielką warstwę dla podtrzymania efektu.
Buty tak zaimpregnowane powinny cieszyć swojego właściciela efektami nawet przez kilka miesięcy. Wszystko zależy od tego jak wykonaliśmy ten zabieg oraz od użytkowania obuwia.

 

Proponowane produkty do impregnacji tłuszczowej:

  • Płynny tłuszcz do obuwia Coccine Oil Spray 150ml – kup
  • Płynny tłuszcz do obuwia Coccine Crazy Oil skóra, nubuk, zamsz – kup
  • Tłuszcz do obuwia Coccine Grease For Shoes neutralny – kup
  • Pasta do butów B-WAX 100ml Mountval do butów – Wosk – kup
  • Wosk do butów Coccine – kup

 

 

Impregnacja tłuszczowa się opłaca! Za składniki powinieneś wydać tyle ile wydajemy na impregnaty w sprayu polecane przez ekspedientki w sklepach obuwniczych a efekt utrzymuje się znacznie, znacznie dłużej..

Możliwość komentowania została wyłączona.

%d bloggers like this: