Większość z nas kupuje nóż po to, aby z niego korzystać. Wielu jednak wydaje się e jeżeli kupi nóż za wysoką kwotę, będzie on nie tylko zawsze piekielnie ostry, niezniszczalny to posłuży latami.
Niestety, twórcy noży to nadal ludzie, nie czarodzieje 😉
Zatem, bez względu na cenę, stal czy markę, o każdy nóż należy dbać aby cieszyć się jego funkcjami.
Zebrałam dla Ciebie szereg wskazówek które sprawią iż Twój następny nóż będzie Ci służył latami.
- Jeszcze nie stworzono noża który nie wymaga ostrzenia. Każdy rodzaj stali ulega stępieni, ścieraniu.
- Noży należy używać zgodnie z przeznaczeniem. Wiem że to banał, jednak wiem również z jakimi roszczeniami wracają do nas klienci 😉 Jeżeli kupujesz nóż s gładkim ostrzem, nie krój nim twardego chleba. Powtarzając taką czynność doprowadzisz do pojawienia mikrowyszczerbień, które z czasem będą się powiększać.
- NIE WOLNO MYĆ NOŻY I INNYCH OSTRZY W ZMYWARCE.
- Nóż należy po każdym czyszczeniu wytrze do sucha.
- Noże kuchenne powinny być stosowane na deskach do krojenia z tworzywa lub drewna. Modne ostatnimi czasy, designerskie deski z kamienia lub szkła mogą stępić nóż.
- STAL NIERDZEWNA – To określenie określa odporność na korozję do pewnego stopnia -NIE W 100%. Jeżeli będziemy przechowywać nóż ze stali nierdzewnej w wilgotnym miejscu, on również móż pokryć się rdzawym nalotem.
- Po każdym użyciu należy umyć i osuszyć nóż. W szczególności gdy miał on kontakt z żywnością zawierającą kwasy, które przyspieszają korozję.
- Kieszonkowe ostrzałki w formie breloczka oraz OSTRZAŁKI KÓŁKOWE – NIE ZLIKWIDUJĄ WYSZCZERBIEŃ, służą one wyłącznie do poprawy ostrości noża. Poważnie uszkodzone ostrze wymaga wyprowadzenia go od nowa.