Jak naostrzyć nóż – instrukcja ostrzenia noża na kamieniu wodnym

Jak traktować nóż aby przetrwał lata – lista porad dotycząca używania noży
10 lipca 2020
Kwarantanna – pomysły na spędzenie czasu w domu
30 marca 2021

Jak naostrzyć nóż – instrukcja ostrzenia noża na kamieniu wodnym

Ostrzenie na kamieniu jest nie zwykle popularne z kilku względów :

Kamieniem nie tylko naostrzymy nóż ale również zlikwidujemy wyszczerbienia oraz wypolerujemy ostrze.

Ostrzenie noża za pomocą kamienia wodnego przebiega trzy etapowo:

  • Etap 1: Likwidacja wyszczerbień i nierówności. Na tym etapie kształtujemy ostrze.
  • Etap 2: Ostrzenie wstępne. Tutaj najlepiej sprawdzi się kamień o gradacji pomiędzy 800 a 1000.
  • Etap 3: Polerowanie ostrza. Nadajemy ostrzu ostatnie szlify, stosujemy do tego kamienie o granulacji pomiędzy 3 000 a 6 000.

Ostrzenie na kamieniu wodnym krok po kroku:

  1. Włóż kamień do czystej wody, tak aby cały znajdował się pod taflą. Wyjmij go dopiero, gdy przestaną wydobywać się z niego pęcherzyki powietrza.
  2. Prawidłowy chwyt noża zapewnia nam powodzenie całej czynności. Nóż należy chwycić pewnie, kładąc kciuk na klindze. Drugą ręką dociskaj ostrze do kamienia. Kąt nachylenia ostrza do kamienia powinien wynosić od 10° do 15°.
  3. Klingę ostrz po fragmencie, zacznij od jej czubka. Nóż ułóż krawędzią tnącą do siebie. Ułóż go pod kątem 45° względem osi kamienia (kąt ostrzenia 10-15°)Przesuwamy klingę w obie strony, cały czas delikatnie dociskając ostrze. Wykonujemy tą czynność aż wyczujemy tzw. zadrę na krawędzi tnącej. Powtarzamy krok po kroku na każdej części noża (środek, koniec przy klindze).
  4. Teraz ostrzymy drugą stronę noża. Robimy to nieco delikatniej, do momentu pozbycia się „zadry”. Robimy to tak samo jak poprzednią stronę, również dzieląc ostrze na części.
  5. Następnie wypoleruj ostrze powtarzając punkt 3 i 4 na kamieniu o gradacji od 3 000° do 6 000°.
  6. W trakcie ostrzenia na mokrym kamieniu tworzyć się będzie coś w rodzaju błota. Nie powinno się go usuwać, do póki nie skończymy ostrzyć noża.
  7. Teraz pozostaje nam już tylko umyć nóż i wytrzeć do sucha.

Ważne wskazówki:

  • Jeżeli masz problem z utrzymaniem odpowiedniego kąta nachylenia, może skorzystać z pomocy w postaci prowadnic dostępnych w różnych rozmiarach.  Prowadnice jednak nie nadają się do ostrzenia japońskich noży o szlifie jednostronnym.
  • Przed schowaniem kamienia dokładnie go wysusz!

Ostrzałki, kamienie i inne akcesoria kupisz w naszym sklepie Military-Zone.

Jeżeli ciekawi Cię temat noży zobacz inne nasze posty:

Możliwość komentowania została wyłączona.

%d bloggers like this: